Elhelyezkedés: Debrecen Repülőtér.

Debrecenben a légimentés 1993-ig nyúlik vissza, amikor az akkori Mentőszervezet vezetője (Dr. Szép Imre) munkássága során valósult meg. Igaz, hogy ez egy rövid életű, de annál fontosabb lépés volt annak érdekében, hogy a térségben légimentés kezdje meg működését. Ebben az időszakban egy Kamov típusú mentőhelikopterrel történt a légimentést.
A rövidebb-hosszabb leállásokat követően 1999-ben stabilizálódott a légimentés helyzete Debrecenben. Ettől az évtől kezdve folyamatosan volt kint a reptéren a helikopter pilóta és a műszaki személyzet mellett, egészségügyi személyzet is. Ezelőtt az időszak előtt a helikopter riasztását követően, mentőautóval érkezett ki a személyzet a repülő térre és innen indult a gép bevetésre.

2006-ban a légimentést Magyarországon, az OMSZ Légimentő Kht. vette át, majd 2009-ben a cég elnevezése Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-re változott. 2006-ban még egy MI-2 típusú mentőhelikopterrel végezte a személyzet a mentést, majd 2007-től AS-350 B1 típus került bevezetésre. 2008-tól 2011-ig a debreceni légimentő bázison egy EC-135 T2 típus látta el a mentési feladatokat, majd 2012-től kezdődően újra visszakerült az AS-350 B1.

A debreceni légimentő bázison az egészségügyi feladatokat jelenleg 3 főállású és egy részállású orvos, illetve 3 főállású paramedicus látja el.

forrás: http://portal.legimentok.hu/