Miután 2000-ben a különböző vállalkozásoktól az Országos Mentőszolgálat vette kézbe a légimentés ügyét Magyarországon, Miskolcon is OMSZ-os légibázis kezdte meg a működését, illetve folytatta az addig is ott tevékenykedő AEROCARITAS munkáját a miskolci sportrepülőtéren. Az új rendszerben induló légimentés megkapta az ‘AEROCARITAS’ által már használt, egyetlen szobából álló ‘bázist’, amely egyszerre volt a személyzet munka- és pihenőhelye, raktár, konyha, és az egészségügyi eszközök tisztántartására szolgáló tevékenység helyszíne is.

2000. december 21-én megkaptuk az első MI-2-es helikopterünket is. A szolgálat minden reggel a miskolci mentőállomáson indult, ahonnan mentőgépkocsi vitte a személyzetet a repülőtérre, a szolgálat végén pedig vissza is szállította oda. A miskolci csapat ekkor mintegy negyven főből állt (orvosok, mentőtisztek, ápolók).
2006. január 1-től ismét változás állt be, elkezdte működését az Országos Mentőszolgálat Légimentő Kht.-je, és megindult egy új típusú, modern légimentés megvalósítása Magyarországon. A más koncepcióhoz kevesebb munkavállaló kellett, így a miskolci csapat 15-17 főre csökkent, ez a létszám tartja magát azóta is. Más változások azonban nem történtek meg, pedig nagy szükség lett volna, lenne rá: az infrastruktúra területén megállt az idő. A miskolci légibázis a mai napig az AEROCARITAS-tól átvett, az ott végzett tevékenységre mindig is alkalmatlan épületben üzemel.

2006. június 2-ig a régi MI-2 szolgált Miskolcon, de ezen a napon megérkezett ide is az új technika: az Eurocopter EC-135T2 CPDS. Az új típus használatát ausztriai látogatáson, képzésen sajátíthatták el a bázis dolgozói. Az új helikopter a miskolci sportrepülők hangárjában, fűtetlen körülmények között kapott tetőt a feje fölé, s itt pihen ma is a szolgálatok között. A milliárdos technika tárolására saját bázis és fűtött hangár lenne a megfelelő megoldás.

Egyéb lehetőségek híján a bázis dolgozói (a cég vezetőségének minden téren abszolút pozitív támogatásával) maguk próbálják munkakörülményeiket a bázison kissé kedvezőbbé, hangulatosabbá, otthonosabbá tenni, a kisebb belső átalakítások, karbantartások, állagmegóvások évente rendszeresen megtörténnek, és ezek a ‘rendezvények’ egyben a légimentők kis csapatának olyan ünnepei is, ahol majdnem mindannyian egy időben, egy helyen kicsit kikapcsolódhatnak.

 

forrás: http://portal.legimentok.hu/