admin/ június 4, 2018/ Uncategorized/ 0 comments

 

Az első fotókiállítás 2015. szeptember 19. napján nyílt meg Miskolcon a Megyeháza díszterme előtt, a Magyarországi Légimentés története (1958-2015) és a Miskolci Légimentő Bázis élete címmel.A kiállítás BAZ. Megyében indult útjára, bejárva a megye valamennyi járási hivatalát, azzal a céllal, hogy minél közelebb kerüljön a civil lakossághoz a légimentők munkája, mindennapi élete, a mentésben eltöltött ideje.

Az alapítvány és egyben a vándortárlat mottója, jelmondata:
… hogy mások is túlélhessék!

Az alapítvány kuratóriuma a vándortárlat segítségével szeretné az ország mind a hét légimentőbázisát bemutatni, ezért 2018. március 10-án a Debrecenbe érkezett, hogy a helyi bázis életét elevenítse meg a képeken. A tárlat az Ifjúsági ház társszervezésével nyílt meg, melynek látogatottsága elérte a több ezres létszámot. Nagyhegyes önkormányzata felfigyelt a kiállításra, annak fontosságára és a képeket a községi könyvtár épületében mutatta be saját és a szomszédos települések lakossága számára.

A Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület és a T Rádió Alapítvány megkeresését követően a fotók ismét útra keltek és a kecskeméti Malom Központ támogatásával újabb két hétre láthatóvá váltak a Plázába látogatóknak.
A kiállítás stratégiai partnere a Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, akik támogatása, együttműködése nélkül a fotócsarnok nem bővülhetett volna. Ez a kiállítás kicsit más, mint az eddigiek, hiszen a Szentesi Légimentő Bázis „élete” és a Katasztrófavédelem közös munkája is megelevenedik a képeken. A kiállításról elmondhatjuk, hogy a két szervezet közötti közös együttműködés első állomása lett.

Célunk felhívni a figyelmet az egymásra odafigyelésre, a körültekintő közlekedésre! Minden nap elindulunk, ki és merre! De haza is érünk? tegyük fel a kérdést magunknak! A mentésben dolgozók mindennapjai a fotókon elevenednek meg! Érdemes elgondolkodni, megállni és figyelmesen megnézni a képeket! Családok, sorsok, életeket, emberek!
Fiatalok főleg Ti! Akik hangosan hallgatjátok a zenét, rohanás, telefon, sms, chat, és még
sorolhatnánk…. otthon várnak! A rohanó mentőegység, akinek nem adunk utat!
Ott állunk és fotózunk, szörnyülködünk egy-egy megtörtént esetnél, de nem tudunk segíteni! Tegyünk együtt, egymásért! Tanulj meg újraéleszteni, életben tartani, míg megérkezik a segítség, vagy csak enged útjára a segítséget. Ezek azok az aprónak tűnő, de nagyon fontos dolgok, amikre a Magyarországi Légimentésért Alapítvány szeretné felhívni az emberek figyelmét.

Ha a légimentőkről hall valaki valószínűleg a sárga mentő helikopterre gondol, amely leszáll a levegőből. Ezzel a kiállítással szeretnénk megmutatni, hogy mi minden van emögött, hiszen emberi sorsok, emberi életek múlnak rajtuk. Ezeken a képeken megjelennek a megmentettek és a megmentők is. A képeket nézve biztosan sokakban elindul egy gondolat, hogy ismerősek a helyek, terek, esetleg az emberek, és igen bárkivel előfordulhat, hogy szüksége van a segítségre. A fotók talán kicsit közelebb hozzák a légimentést mindenkihez, láthatjuk őket a mindennapi munka közben és akkor is, amikor a munka után lazítanak, hogy feldolgozzák a velük történteket. A fotókon emberek vannak, olyan emberek, mint mi, nem többek és nem kevesebbek, mint az átlagember, csak egy másik HIVATÁST választottak és ezáltal nekünk civileknek a mindennapok hőseivé váltak, ha akarják, ha nem!

A kiállítás kitalálója és megálmodója azzal a nem titkolt céllal hívta életre a kiállítást, hogy a  légimentés magas színvonalának megőrzésében, fejlesztésében és működésének támogatásában
partnerekre találjon.
Ezen alapítvány szándéka, hogy a társadalmi összefogást és erős elkötelezettséget, amit a kuratórium az alapítóval együtt képvisel tovább vigye és erősítse. A Magyarországi Légimentésért Alapítvány célja: A magyarországi légimentés magas színvonalának megőrzése és fejlesztése, illetve a lakosság egészségkultúrájának javítása.

Vallják, hogy a célt megvalósítani csak is együtt, összefogással lehetséges.

Jelmondatuk:
…hogy Mások és Túlélhessék!

Az alapítvány tagjai mind-mind önkéntes munkával végzik tevékenységüket. Jelenleg a legfőbb cél, hogy mind a hét mentőhelikopterre egy-egy kézi ultrahang és egy mellkas kompressziós (LUKAS3) gép beszerzését elősegítsék, melyhez folyamatosan támogatókat keresnek. Az ország különböző pontjain szerveznek fotókiállításokat, ahol a légimentők mindennapjait, elsősorban a területileg leginkább illetékes légimentő bázist mutatják be.

Közzétette: Magyarországi Légimentésért Alapítvány – 2018. június 3., vasárnap

Share this Post

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*