A légimentés, ahogy nevéből is látszik, két szakterület közös munkájának az eredménye. Az egészségügyi és a légiközlekedési szakágak hatékony, eredményes és biztonságos munkája csakis a lehető legjobb szakembereikkel és csakis megfelelő együttműködésükkel lehet garantálni!

A mentőhelikopter személyzete három főből és egy láthatatlan segítőből áll. Elöl, ül a pilóta és a paramedikus, az utastérben pedig az orvos és a páciens foglalnak helyet. A szerelő kolléga az, akit csak ritkán látnak a helikopter körül, de a bázisokon ő segíti a földi munkát.
A helikoptervezető a felelős azért, hogy a csapat a lehető leghamarabb és a legbiztonságosabban az esethelyszínre érjen és a legközelebbi alkalmas területen leszálljon. Ekkor kezdődik a csapat egészségügyi személyzetének a szakmai munkája, aminek sokan az életüket köszönhetik. Az ellátás módja és mélysége mindig olyan mértékű, hogy a beteg már a helyszínen megkapja a lehető legszükségesebb ellátást, majd már stabil állapotban légi úton szállítható legyen.

A helikopter fedélzetére kerülve minél hamarabb a megfelelő kórházi leszállóhelyre lehessen vele repülni. A helikopteren rendelkezésre állnak azok az egészségügyi berendezések és felszerelések, amelyekkel intenzívterápiás szintű ellátást lehet nyújtani a betegeknek. Az Országos Mentőszolgálat Irányító Csoportjától kapott feladatink ennek megfelelően lehetnek akár nem azonnali beavatkozást igénylő speciális szállítást igénylő szállítási feladatok is, ahol nem csak a szállítás gyorsasága, de a közben biztosított feltételek is meghatározóak. A magas szintű szakmai felkészültségen túl a személyzet minden tagjának több éves és folyamatos gyakorlat szükséges ahhoz, hogy ezt a munkát megfelelő szinten és időben elvégezzék.

Sajnos előfordul azonban olyan is, hogy azt kell mondaniuk nem, tud a helikopter segíteni, mert olyan rosszak az időjárási körülmények, hogy abban repülni nem lehet. A döntést a pilótának kell meghoznia, azonban nincs egyedül a fedélzeten, a személyzettagokkal való megfelelő együttműködés óriási segítséget jelent. A speciális és folyamatos képzéseknek köszönhetően a paramedikus és az orvos is hathatós segítséget nyújt a döntések meghozatalánál, a földi egységekkel való kommunikációban, a normál és a vészeljárások megoldásában egyszóval a biztonságos feladat végrehajtásban. 2018-tól már a teljesen valósághű szimulátor képzést is közösen hajtják végre a
személyzetek, így biztonságosan lehet gyakorolni a hétköznapi életben szerencsére ritkán, de bármikor bekövetkező vészhelyzeteket.

 • Ki lehet légimentő pilóta:
  – felsőfokú, szakirányú végzettség
  – angol középfokú „C” tipusú nyelvvizsga, Level 4 vizsga
  – minimum 1000 repült óra, 500 óra gépparancsnokként helikopteren
  – kereskedelmi pilóta engedély (CPL.H)
  – éjszakai jártasság
  – érvényes repülő orvosi engedély rendelkező helikoptervezető.
 • Ki lehet légimentő orvos:
   sürgősségi szakorvos
   aneszteziológus és intenzívterápiás szakorvos
   orvos illetve egyéb szakorvos földi mentő gyakorlattal.
 • Ki lehet paramedikus:
   mentőápoló illetve mentőtiszti végzettséggel és gyakorlattal rendelkező személy.

Az orvos és a paramedikus is csak sikeres felvételi vizsgát követően lehet ennek a csapatnak a tagja!

A szakmával kapcsolatos bővebb információért, kérjük látogasson el a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. hivatalos honlapjára: http://portal.legimentok.hu/