A Balaton északi partjának fővárosában, Balatonfüreden a légimentés nagy múltra tekint vissza. Magyarországon Balatonfüred városa adott otthont az egyik első légimentő bázisnak. 2005 elején a füredi bázis a régi telephelyéről elköltözött, mert a területet az önkormányzat eladta, ezzel egyidőben pedig megkezdődött az új, korszerű mentőállomás-heliport komplexum építése. Az átmeneti időszakot Pápán, a honvédségi repülőtéren töltöttük. 2006-ban megalakult az OMSZ Légimentő Kht., majd utódja, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. és a meglévő AS350-ek mellé új, EC135 típusú helikopterek is érkeztek az évek folyamán.

2006-ban bázisunk dolgozói magas színvonalú HEMS-képzésen vettek részt Ausztriában, hogy munkánkat az új helikopterekhez adaptálva tudjuk végezni. 2007 február 28-án tért vissza a légimentés Balatonfüredre, akkor már egy új, korszerű EC135-ös géppel a minden tekintetben megújult bázisra, és azóta is innen indul bevetésre a “füredi csapat”.

Bázisunkon 6 orvos és 8 paramedikus dolgozik. Rossz idő esetén a személyzet mentőorvosi kocsin (MOK) látja el feladatát.

Feladataink nagy részben mentési feladatok. Ellátási területünk elsősorban Veszprém-, Fejér-, Somogy-, és Győr-Sopron megyére korlátozódik, de előfordul, hogy távolabbi megyék irányítócsoportjai is igénybe veszik a helikopterünket. Kiemelt feladatunk nyári időszakban – sármelléki kollégákkal – a Balaton térségében a helikopteres mentés lehetőségének biztosítása. A két helikopter bevetési köre ezért is fedi át ennyire egymást.

Évente egyszer nyílt napot tartunk, mely során bázisunk mindenki számára nyitva áll, a munkánkba bárki betekintést nyerhet.

forrás: http://portal.legimentok.hu/