2006-ban fogalmazódott meg az igény Magyarországon, hogy egy légibázissal bővüljön a bázisok száma a Dunántúlon. Elsődleges cél volt,hogy a lefedettség és a helikopter elérhetőségi mutatói javuljanak.

2007. februárjában elkezdtük toborozni az állományt, hogy a szükséges képzésekkel együtt nyitásra összeálljon a létszám. A bázist 2007.05.01-én nyitottuk meg, hosszas előkészítés után. Kezdetben a bázistól kb. 2 perc távolságra volt elhelyezve a helikopter egy betonhangárban. Riasztás esetén a hangárhoz gépkocsival közlekedtünk. 2009-ben kaptunk egy másik betonhangárt, ami már közelebb volt a bázis (tartózkodó) épületéhez. 2010-ben a központi épületünk elött saját mobilhangár került felépítésre. Ezzel a beruházással a riasztási időnk jelentősen lecsökkent, a továbbiakban gépkocsihasználatra nem volt szükség riasztás esetén.
A mobilhangár felállítását követően aszfaltozási munkálatokkal és villamoshálózat korszerűsítéssel került komfortosításra a bázisunk. A szociális blokkban 2 pihenőszoba, fürdő, konyha valamint 1 nappali tartózkodó nyert elhelyezést.

Összességében kijelenthető, hogy a sármelléki bázisunkon a legmostohábbak a munkavégzés feltételei, ezért -a sokszor 4-5 szolgálati napot itt töltő és gyakran az ország másik végéből érkező alkalmazottainknak 2012-től a bázisunkhoz külső albérlet tartunk fenn, hogy az emberi tartózkodás minőségét javítsuk és biztosítsuk a nyári hónapokban igen hosszú napi szolgálati idő utáni pihenés lehetőségét.

forrás:http://portal.legimentok.hu/